P3D v 4.5 just runs in the background

Any issues, problems or troubleshooting topics related to installing the Prepar3D client application or it's installer.
Chris767
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2019 3:13 pm

P3D v 4.5 just runs in the background

Postby Chris767 » Fri Apr 12, 2019 3:37 pm

Hello there,

I‘ve got a problem since I updated to v 4.5. The sim just starts normally with splash screen an than after a short period of time it vanishes.
In the task manager it runs in the background.
I did all the things mentioned here in the forum to get the sim run again. But nothing happened. Even a clean installation did not solve the problem.
I deinstalled all addons prior the deinstallation of the sim. I cleaned the registry, deleted every folder that was connected to the installation, i unplugged all usb devices and turned of my internet security software during the installation process, but it still does not work.

Version 4.4 was the best running flight sim on my system. No problems, wonderful framerates and with wonderful graphic settings.

My rig: Core i7 975 XE @ 4.2 GHz, 18 Gb RAM, GeForce GTX1080, 8 Gb GDDR, Samsung SSD Evo 250 Gb

Please help me to get my sim run again!

Thx in advance,

Christian Schulz

User avatar
Simbol
Posts: 363
Joined: Thu Sep 07, 2017 10:24 pm
Location: UK
Contact:

Re: P3D v 4.5 just runs in the background

Postby Simbol » Fri Apr 12, 2019 3:40 pm

See this:

https://www.prepar3d.com/forum/viewtopi ... 2&t=133133

Use the solution indicated there by Kayla.
Hello all,

Could you try to add the following entry to your Prepar3D.cfg?

In the [STARTUP] section:

LoadVirtualReality = 0

If there is no [STARTUP] section, you can create one and just paste the following to the end of your config:

[STARTUP]
LoadVirtualReality = 0

Thanks,
Kayla


Regards,
Simbol
Image
CEO Flight Sim Technologies Ltd
Oficial Website: https://www.FSReborn.com

Chris767
Posts: 2
Joined: Fri Apr 12, 2019 3:13 pm

Re: P3D v 4.5 just runs in the background

Postby Chris767 » Sat Apr 13, 2019 8:15 am

Yes, thanks, That fixed it for me.

Kind regards,
Chrsitian

david.gubbins
Posts: 2
Joined: Sat Apr 13, 2019 1:38 pm

Re: P3D v 4.5 just runs in the background

Postby david.gubbins » Sat Apr 13, 2019 1:41 pm

I have the same problem but with an Error creating Child window preceding the loss of foreground processing.Help!!!!!

david.gubbins
Posts: 2
Joined: Sat Apr 13, 2019 1:38 pm

Re: P3D v 4.5 just runs in the background

Postby david.gubbins » Sun Apr 14, 2019 8:09 pm

Resolved by setting virtual reality as explained
However 3rd party add-ons are plagued with Child Window errors
Usually reliable providers such as SimSkunkWorks and Aeroplane Heaven are crashing the system.
I would love to know how to resolve this issue, tried with Norton on and off while downloading and installing makes no difference


Return to “Prepar3D Installation and Installer Questions”

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 9 guests