RAM ???

Any issues, problems or troubleshooting topics related to computer hardware and the Prepar3D client application
Snowfalcon
Posts: 32
Joined: Sat Mar 16, 2019 5:24 am

RAM ???

Postby Snowfalcon » Wed Aug 14, 2019 11:25 pm

How much does P3D benefit from more system RAM? I'm at 32GB right now (2x16) my MoBo will go up to 64. For most things I know more headroom is often but not always better.

Normally running with PMDG 747/777 or FSLabs 319/320. AS4, PF3, GSX 2, AIG AI traffic and some addon scenery
Snowfalcon13 KRTS The Valley of speed
Asus ROG Strix B450-f, Ryzen 3700X, 32GB DDR4 3200, 1TB Neo970 M2 SSD, radeon rx5700 XT 8GB

CplDaniel
Posts: 61
Joined: Sat Jun 08, 2019 8:45 pm

Re: RAM ???

Postby CplDaniel » Thu Aug 15, 2019 4:01 am

At 32 Gb, I would say that FASTER RAM is better than more RAM
Daniel

User avatar
downscc
Posts: 1388
Joined: Mon Dec 01, 2014 5:46 pm
Location: KCRP

Re: RAM ???

Postby downscc » Thu Aug 15, 2019 2:51 pm

Agree, I have 32GB and never seen the physcial memory use rise above 12 GB. However, unless you have a very slow memory I don't think you will see any benefit to faster memory. The memory is not the problem, especially with the huge amount of caching used by P3D for terrain.

In most cases, the bottle neck is the CPU followed by the GPU.
Dan Downs
KCRP


Return to “Hardware Specific Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests