Conflict between sound (Q) and frame rate

Any issues, problems or troubleshooting topics related to computer hardware and the Prepar3D client application
tacito
Posts: 3
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:19 am

Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby tacito » Sat Mar 30, 2019 7:14 am

Hello
I installaed Prepar3D_v4_Academic_4.4.16.27077 (two days ago)
for me it's the first installation of P3D
installation successful, but when start P3D4 it start with audio turned off.
I press the Q key and the frame rate collapses, unusable!!

I did various tests, disconnected all USB devices, updated idrivers
please, some help. thank you so much

my PC:
MSI AEGIS Ti3 8RD SLI-060EU
i7-8700K
RAM 32GB
GTX1070 8GB x2 SLI
Windows10 Home 64bit
1809
HOTAS Warthdog Joy Throttle and pedal

p.s. with another simulator DCS (A-10C etc..) No problem with audio/frame rate

User avatar
downscc
Posts: 1542
Joined: Mon Dec 01, 2014 5:46 pm
Location: KCRP

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby downscc » Sat Mar 30, 2019 3:51 pm

I've never seen this reported here or in the AVSIM forum for P3D. You should assume that this interaction between sound and performance is strictly based on something in your system.

Here's a few ideas: Make sure that the sound setting in P3D is set to your default Windows sound device and double check the Windows sound configuration. Make sure you do not have a HD Audio device selected unless you are actually using this driver, which is normally installed by NVidia installers. In other words, only have one audio device selected.

Please report back when you find the solution, this is an interesting one.
Dan Downs
KCRP

tacito
Posts: 3
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:19 am

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby tacito » Sun Mar 31, 2019 11:10 am

Hi, Thanks for the reply!

in device management:
I had 2 NVIDIA Hight Definition Audio
1 NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WDM)
and Realtek(R) Audio

in input/output audio
Speaker (Realtek(R) Audio)

Now I have disabled all NVIDIA
in P3D Options-Sound, I have selected Default device audio

But it does not work!
when start P3D4, it start with audio turned off, the FPS high,
but as soon as I press Q to activate the sound, everything stops.

maybe there is something wrong with the P3D configuration files.

tacito
Posts: 3
Joined: Sat Mar 30, 2019 6:19 am

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby tacito » Tue Apr 02, 2019 2:52 pm

ok just to report
I found the winning combination...maybe:
I reactivated all device in windows10 device management.
then, in P3D Options-Sound, I have selected Speaker (Realtek(R) Audio) and
in windows10 audio playback device (in the bottom bar) I have selected MSI MAG271C (Hight Definition Audio)
now the audio of P3Dv4 works and FPS are ok!

....but I don't have audio in windows10 and other applications (DCS A10C)
but I just need to change the playback device in the bottom bar, and audio windows10 is ok
regards

AA752
Posts: 2
Joined: Thu Dec 18, 2014 8:24 am

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby AA752 » Sat May 04, 2019 9:52 pm

Has anybody else found a more permanent solution to this? I am having a similar issue. I just installed a new NVIDIA GPU and am suffering massive frame loss (100 fps to 5 fps) when I unmute the sound with my headphones chosen as my playback device in P3D. I know it is a GPU issue, because if I choose to play audio through my monitor, the frame rate is steady whether muted or not.

I have not had this issue with any other games, and I have tried every combination of disabling devices, drivers, uninstalling drivers, disabling NVIDIA audio, nothing works.

AA752
Posts: 2
Joined: Thu Dec 18, 2014 8:24 am

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby AA752 » Sun May 05, 2019 6:39 pm

Update in case any other unfortunate soul is suffering from this. I was on the verge of wiping everything and starting over with a fresh install of windows, but before I did that unfortunately deleted every single driver related to audio or displays and made sure to install only the drivers from my motherboard and monitor manufacturer’s website. It works now!

Fahrenheit
Posts: 2
Joined: Sat Mar 14, 2015 12:53 pm

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby Fahrenheit » Wed May 13, 2020 8:11 am

Hello,
I had the same issue and I found the following fix:

Open the main audio driver and check the Hz frequency of the Audio output, mine was at 24Bit 48000Hz and changing it to the minimum which is 24Bit 44100Hz fixed the problem.

Hope it helps!

JorgenSA
Posts: 1839
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby JorgenSA » Wed May 13, 2020 8:15 am

Just a remark - this thread has been dead for a year......

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB of 2133 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 graphics w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

Fahrenheit
Posts: 2
Joined: Sat Mar 14, 2015 12:53 pm

Re: Conflict between sound (Q) and frame rate

Postby Fahrenheit » Wed May 13, 2020 8:20 am

Just a remark - this thread has been dead for a year......

Jorgen
Hi Jorgen,
I know, but I had this issue for the last 3 days and couldn't find anything on the forum. Maybe the solution can help other people in the same situation.
Just thought a reply whit my solution can help others, sorry if it's disturbing others.

Regards
Federico


Return to “Hardware Specific Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests