P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Any issues, problems or troubleshooting topics related to the Prepar3D client application.
zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Tue Jun 30, 2020 2:35 am

Ok, so I've been dealing with this issue for a long time, and I know other might be also. I think I may have found a fix:

1- Right-click the Start menu and select Command Prompt (Admin).
2- First, enter "bcdedit /set disabledynamictick yes" and press Return.
3- Then input "bcdedit /set useplatformclock true" in the Command Prompt, and press the Enter key.
4- Thereafter, enter "bcdedit /set tscsyncpolicy Enhanced" in the Prompt and press Return.
5- Close the Command Prompt window and restart the system.

So far, I have a huge huge improvement. I'm wondering if V5 uses some sort of process that it really affected by the "dynamic tick" on some systems.

I would love to hear if others have any improvements because of this.

Taken from here: https://windowsreport.com/fix-pc-stuttering-windows-10/

Also more info here: https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... gh_fps_in/
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

JorgenSA
Posts: 2040
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby JorgenSA » Tue Jun 30, 2020 8:05 am

Zalcantar,

I do not have a hat, but if I did, I would take it off for you for finding this.

This is pure gold, especially for people with laptops and low-performance systems.

The WindowsReport article mentions some parts that I have done already, but that I am reluctant to advise people about, because this is how I personally use my own system. Those parts are turning off or disabling background tasks, and uninstalling the "bloatware" that Microsoft in their wisdom sees fit to enrich our lives with.

I have also disabled Cortana, another resource-demanding piece of whatever.

A lot of help in freeing up resources can also be found by googling "tuning windows 10", and by looking at YouTube for videos by Britec09.

Again, kudos to you for finding this.

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB of 2133 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 graphics w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Tue Jun 30, 2020 2:41 pm

Again, kudos to you for finding this.
My pleasure! I will take a look at that article. This small setting has been so hard to find, and I was starting to hate my laptop. Especially for mobile simmers like me, I hope this thread well become useful and maybe could help out LM if they're about to tune performance even more.
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

737SimGuy
Posts: 31
Joined: Tue Apr 01, 2014 9:40 pm
Location: Northern California

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby 737SimGuy » Tue Jun 30, 2020 8:43 pm

I did this trick. Whilst the settings in themselves did not remove my stutters, they did more than DOUBLE my frame rate, thus allowing me to use Nvidia half refresh rate and vsync and maintain a SILKY SMOOTH sim at 30 FPS! And that is with three 100" projection screens with three undocked windows AND a six year old CPU!!!!

So far this is the motherlode. Thank you for the tip! Hopefully these settings won't melt my cpu ;-)

James

P3Dv5 HF2
Win 10 1909
Nvidia TitanX (Pascal)
Intel i7 4930K

User avatar
DaveWG
Posts: 66
Joined: Mon Apr 09, 2012 12:15 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby DaveWG » Wed Jul 01, 2020 6:55 am

I tried this, but it turned my pc (9700k) really sluggish with slow opening Windows and generally poor performance. Felt like if gone back 10 years!
Use with caution!

Foxfour
Posts: 5
Joined: Wed Jul 01, 2020 8:26 am

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby Foxfour » Wed Jul 01, 2020 8:38 am

It did the same to my pc as well , became almost unusable. Had an anxious hour trying to undo it but eventually found a solution.Not sure why I tried it as the sim is running nicely.

robpol471
Posts: 117
Joined: Wed Dec 17, 2014 5:11 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby robpol471 » Wed Jul 01, 2020 10:43 am

I tried but I had to rehabilitate Dynamic tick it on Windows 10 2004 because it increased me considerably stutters with very low fps that made P3D 5 not playable.

zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Wed Jul 01, 2020 12:56 pm

It did the same to my pc as well , became almost unusable. Had an anxious hour trying to undo it but eventually found a solution.Not sure why I tried it as the sim is running nicely.
What version of Windows?
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Wed Jul 01, 2020 12:58 pm

I tried but I had to rehabilitate Dynamic tick it on Windows 10 2004 because it increased me considerably stutters with very low fps that made P3D 5 not playable.
I'm wondering if the new windows version mitigates the problem some have with the dynamic tick function. Did you have poor performance before trying to disable the tick?
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Wed Jul 01, 2020 1:01 pm

I tried but I had to rehabilitate Dynamic tick it on Windows 10 2004 because it increased me considerably stutters with very low fps that made P3D 5 not playable.
From my research it works for some people perfectly, and others the opposite it's really weird. I think generally if you're having problems then this should be something to try otherwise it's not worth it.
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

JorgenSA
Posts: 2040
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby JorgenSA » Wed Jul 01, 2020 1:03 pm

Zalcantar,

We need the Windows version from people where the fix does not work, but what is your own version?

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB of 2133 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 graphics w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

User avatar
Blaunarwal
Posts: 358
Joined: Tue Jun 12, 2012 1:37 pm
Location: LSZH

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby Blaunarwal » Wed Jul 01, 2020 1:50 pm

That´s an article I posted already on March 24 and we discussed it there

https://prepar3d.com/forum/viewtopic.ph ... 2&t=136609

It did help but not for long.
Image
GPU KFA2 RTX2080 Super Ex

zalcantar
Posts: 76
Joined: Mon Nov 25, 2013 7:54 pm

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby zalcantar » Wed Jul 01, 2020 2:13 pm

Zalcantar,

We need the Windows version from people where the fix does not work, but what is your own version?

Jorgen
Sorry, its 1909. My laptop is not ready for it yet according to MS. Interesting how significant this fix was for me. Maybe only because I'm running it on a laptop..
Zalcantar
MSI GE75 Raider 9SF laptop -Windows 10 version 1909 -i9-9880H -RTX 2070 8GB -32 GB DDR4 -V5 HF2 -ASP3D B7 w/ASCA -ORBX NA/EUR/Base/Vector - PROATCX -High settings/Dense AG -Locked @36fps -EA on -Stable for now

JorgenSA
Posts: 2040
Joined: Sun Mar 11, 2018 7:17 am
Location: 5 NM NE of EDXF

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby JorgenSA » Wed Jul 01, 2020 2:24 pm

You are correct, it would be interesting to know if the systems where it fails - or works - are laptops or desktops.

Jorgen
System: i7-7700K @ 4.66 GHz, ASUS Z170-A motherboard, 16 GB of 2133 MHz DDR4 RAM, nVidia GTX 960 graphics w/ 4 GB DDR5 VRAM, Windows 10 Home.

All views and opinions expressed here are entirely my own. I am not a Lockheed-Martin employee.

Foxfour
Posts: 5
Joined: Wed Jul 01, 2020 8:26 am

Re: P3D V5 Microstutter possible fix! (Dynamic Tick = disable)

Postby Foxfour » Wed Jul 01, 2020 2:46 pm

It did the same to my pc as well , became almost unusable. Had an anxious hour trying to undo it but eventually found a solution.Not sure why I tried it as the sim is running nicely.
What version of Windows?
Windows 10 2004


Return to “Prepar3D Client Application Questions”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 75 guests