Page 1 of 1

HF Radio Fequencies

Posted: Mon Jul 29, 2019 8:58 pm
by azreark1
Hello,

So my customer is requesting their radio's to be functional in our military jet, so HF and UHF would need to be functional in the sim. Is this something LM is looking into at all?

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Thu Aug 08, 2019 1:41 pm
by Clifton Crane
Hello,

The COM frequency range can be configured in the [radio] section of the Aircraft Configuration File.

Code: Select all

[radio] ComFrequencyRange=118.000,137.000

This will apply to both COM 1 and COM 2 radios. See the Learning Center article for Aircraft Configuration Files for additional information.

Hope this helps!

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Thu Aug 08, 2019 2:15 pm
by WarpD
So if we replaced the 118.000 with say 2.850 then the COM radio could be tuned from 2.850 to 137.000? Also, what version of Prepar3D was this first introduced in?

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Thu Aug 08, 2019 2:49 pm
by Clifton Crane
Hello WarpD,

Correct. The BGL frequency attribute supports ranges from 0.0 and 999.992 as well. This feature was first available in v2.1.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Thu Oct 17, 2019 2:35 pm
by AdawgPHL
I’ve done what was said above an added the frequency range line, however the lowest my com1 will go is 110.000and the highest was something like 360.000
Or something around that number. Now if I’m not mistaken that VHF/UHF range, where’s the HF range?

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Thu Oct 17, 2019 8:36 pm
by WarpD
Tuning restrictions may also be hard-coded into the aircraft's avionics code.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Fri Oct 18, 2019 4:51 am
by Mike Schroeter
This is likely a problem with the radio display. The gauge itself may have assumptions built in. This is the case with the Bendix King radios in some of the default aircraft. The aircraft developer that sets the higher range will need to assure their gauge display is compatible. You may be able to see the actual frequency in the tooltip.

Hope this helps,
Mike

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Fri Oct 18, 2019 6:28 pm
by AdawgPHL
This is likely a problem with the radio display. The gauge itself may have assumptions built in. This is the case with the Bendix King radios in some of the default aircraft. The aircraft developer that sets the higher range will need to assure their gauge display is compatible. You may be able to see the actual frequency in the tooltip.

Hope this helps,
Mike
Where could i find the gauge that would have the assumptions in it?
Are they editable? As in could I change it to be able to display [and tune] HF frequencies in game.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Sat Oct 19, 2019 1:34 am
by Mike Schroeter
I think the default aircraft still assume the old range. You would need to work with the aircraft developer for any particular aircraft.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Sat Oct 19, 2019 5:42 pm
by JB3DG
If the gauge is a dll then there is no way it would even be modifiable.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Sat Oct 19, 2019 11:36 pm
by Mike Schroeter
The aircraft/gauge developer would have the source code for the DLL.

Re: HF Radio Fequencies

Posted: Mon Oct 21, 2019 2:17 am
by EllipticCurve
Your best bet is to write a custom HF radio and map the frequencies to the VHF comm range used by the sim.

ATC wouldn't work any other way due to the fact the internal ATC system only knows the standard comm frequencies.